borglig vigsel

Borgerlig vigsel? – Här kommer åtta tips!

Ska ni ha en borgerlig vigel? Kul! Då har ni möjlighet att göra precis som ni vill och ta ut svängarna. Jag har fotograferat flera borgerliga vigslar utomhus och i vigsellokaler, och dessutom gifte jag mig själv borgerligt i ett vackert gammalt stall. Här kommer mina sju tips för en borgerlig vigsel:


Se fler bilder från bröllopet i Kivik här

1. Val av plats

Var gifter man sig om man inte gör det i kyrkan? Jo, det kan jag tala om för er, ni kan gifta er nästan var som helst! Kanske på platsen där ni hade er första dejt? Utomhus vid festlokalen? I skogen eller på stranden? Inne i någon häftig lokal? Eller på rådhuset. Bara undersök så att det är okej för den som äger marken eller lokalen först.

Var noggranna vid
 val av vigselplats och fundera på olika ställen och alternativ, både inom- och utomhus. Tänk också på att ALLTID ha en backup-plan ifall det blir regn eller storm. Alternativet är att göra gästerna medvetna om att vigsel utomhus gäller vid alla typer av väder, även om det regnar, haglar, blåser och snöar vertikalt på samma gång. Kläder efter väder!

 

 

Se fler bilder från bröllopet på Helmerslunds gård här.

2. Tänk på ljuset

Fundera på hur ljuset faller vid tiden för er vigsel. Kommer ni ha solen i ögonen? Då kommer ni stå och kisa och det blir inte så snyggt på bild. Gifter ni er på sommaren kanske det
 blir jättevarmt både för er och gästerna att stå i solen? Finns det något fint ställe i skuggan ni kan vara på?

 

 

Se fler bilder från bröllopet i Söderhamn här.

3. In och utgång (och placering)

När ni har en borgerlig vigsel på annan plats än i Rådhuset kan ni också välja hur er in- och utgång ska se ut. Kanske ni vill komma i båt eller på en cykel eller något annat spexigt som passar just er?

Ni har också möjlighet att placera gästerna på annat sätt, kanske det passar att ställa stolarna i en halvcirkel så att folk ser bättre? En annan (och enligt mig väldigt viktig) sak som är trevlig är att brudparet står vänt mot sina gäster. Era gäster vill hellre se på er än på vigselförrättaren, jag lovar!

 

 

Se fler bilder från bröllopet på Agneshill här.

4. Designa innehållet

Den borgerliga vigseln finns i två versioner, den korta (5 minuter) och den superkorta (typ 1 minut). Men bara för att det är en borgerlig vigsel måste man inte hålla det kort. En borgerlig vigsel kan innehålla precis vad som helst egentligen, här har ni verkligen möjlighet att göra precis som ni vill. Kanske ni vill att någon läser en dikt, eller att det framförs flera solosånger? En allsång kunde ju vara kul? Kanske ni vill ha en dansuppvisning eller en akrobat, bara fantasin sätter gränserna!

 

 

Se fler bilder från bröllopet i Halmstad här.

5. Egna löften

Ni kan skriva och läsa era egna löften om ni vill. Jag och min man skrev ett par rader om varför vi älskar varandra och gav dessa till vår vigselförrättare. Jag hade aldrig kunnat läsa dem själv eftersom jag grät under hela vigseln, men det blev otroligt bra och fint när vigselförrättaren läste upp dem.

 

 

Se fler bilder från bröllopet från Rosenlunds gård här.

6. Vigselförrättare

Kolla med kommunen vilka vigselförrättare som finns (eventuellt blir du tilldelad en.) Ring gärna upp och snacka med personen, eller boka in ett möte. Prata med vigselförrättaren om hur ni har tänkt er vigseln, och känn efter så att det verkligen är en person ni kan tänka er att ha med på er bröllopsdag. Det är viktigt att det känns rätt.

 

 

Se fler bilder från bröllopet i Kivik här.

7. Dekorera mera

Du kan gå all-in även på pyntet. Vill du har fullt med blommor, ballonger, vigselbågar, fladdrande tyger, ljusslingor eller annat roligt är det bara att köra på. Om du är på en otroligt vacker plats i naturen kan du istället låta platsen tala för sig själv.

 

 

bröllop rapsSe fler bilder från bröllopet i Smygehuk här.

8. Boka en grym fotograf!

Även på en borgerlig vigsel är det självklart viktigt med en professionell fotograf. Bildstil och personkemi är två viktiga saker att fundera över när ni väljer vem som ska fotografera ert bröllop. Gillar ni bilderna i det här inlägget blir jag extra glad, eftersom det är jag Fotograf Sanna Dolck Wall som har tagit dem. Kontakta mig gärna så ses vi på ett möte och ser hur jag kan hjälpa just er med bilder på er bröllopsdag. Ta gärna en titt på portfolion också!

Vill du läsa mer om ämnet har jag skrivit två blogginlägg som kan vara intressanta för er: “Att välja bröllopsfotograf – sex tips som hjälper dig att göra rätt val“, “Varför boka bröllopsfotograf?“.