En bröllopsdag från början till slut

En bröllopsdag kan delas upp i många olika moment och här kan ni se ett urval med bilder från varje del och bilda er en uppfattning om hur det faktiskt går till att ha en fotograf som följer vartenda steg ni tar.

Min stil är dokumentär och autentisk och jag siktar på att fånga dagen så som den faktiskt är. Har ni ett avslappnat och bohemiskt bröllop, ett skratta-så-man-får-ont-i-magen-bröllop eller ett mer klassiskt bröllop så kommer det synas i bilderna.

Under dagen tar jag bilder på er och era gäster, men också många berättande bilder exempelvis på detaljer, omgivningar, vädret, festlokalen och allt annat som gör att det blir en hel berättelse av er dag.

Bröllopsfotograf Arilds vingård

steg 1

Förberedelser

Förberedelsebilder tar vi när ni gör er i ordning innan vigseln, till exempel när ni klär er tillsammans med ert brudfölje, eller när ni blir sminkade och får håret fixat. Ofta är det en härlig förväntan och nervositet i luften och det blir väldigt fina bilder.

Under förberedelserna jobbar jag dokumentärt och försöker fånga ögonblicken så som de sker. Till en början fotograferar jag omgivningen, detaljer och blommor så att ni hinner vänja er vid att ha mig och kamerorna där.

Gör båda sig klara på samma ställe är det enkelt att gå emellan, men om ni är på olika platser rent geografiskt brukar jag börja hos den person som blir klar fortast och avsluta hos den andra. Har vi tid kan det vara kul att ta några gruppbilder tillsammans med brudtärnorna eller marskalkarna också.


steg 2

First look

En first look är precis vad det låter som, första gången ni ser varandra uppklädda i era bröllopskläder på er bröllopsdag. Bara ni två (och jag), på en vacker plats med förväntan i kroppen. Alla vill inte göra en first look men om ni känner att det är något för er, så guidar jag er gärna och ger tips på hur ni kan stå och hur ni möter varandra. Exempelvis kan en av er stå vänd bort från den andra som kommer gående och knackar sin blivande på axeln. Då vänder ni er mot varandra och jag lovar att det är en alldeles speciell känsla att se varandra första gången på bröllopsdagen, så redo att gifta er. Jag fångar ögonblicket och känslorna med min kamera.


steg 3

Vigsel och riskastning

Oavsett om ni har en borgerlig eller kyrklig vigsel, inom- eller utomhus, så finns det självklart vissa saker att tänka på. Jag kommer alltid i god tid och pratar med prästen eller vigselförrättaren så att vi är överens om hur jag får röra mig under vigseln. Jag är diskret, rör mig försiktigt och har tysta skor, för att inte störa era gäster under vigseln. Jag fotograferar era familjer, när ni går uppför altargången, ringbytet och den första kyssen och allt annat som händer, på ett dokumentärt sätt.

När vigseln är slut är det dags för riskastning. Om det behövs hjälper jag era följen/tostmadams/toastmasters att ställa upp gästerna på bästa sätt inför riskastningen.

Efter vigseln är det ofta dags för gruppbilder med släkt och familj. Vi har redan tidigare diskuterat vilka konstellationer vi ska fotografera och de berörda personerna vet om detta i förväg. Allt för att det ska gå snabbt och lätt.


steg 4

Porträtt

När vi ska ta porträtten åker vi till den eller de platser vi har bestämt sedan tidigare. Jag guidar er och kommer med förslag på var och hur ni ska stå. Viktigt att veta är att jag inte kommer styra er helt och hållet, in i minsta detalj. Detta eftersom jag eftersträvar dokumentära och genuina bilder, där ni rör er på ett sätt som är naturligt för er. Jag vill helt enkelt att ni ska vara er själva!

Jag rekommenderar mina brudpar att avsätta 1-1,5 timme för porträtten. Detta för att kunna räkna in eventuella förflyttningar, men också för att ni ska hinna slappna av och vänja er vid att stå framför kameran. Porträttdelen är den tiden på dagen ni har bara för er själva, så NJUT! Pussas, kramas och gosa hur mycket ni vill, jag kommer till och med uppmuntra er att göra det.

Porträtten kan fotograferas före eller efter vigseln, eller lite av varje om man föredrar det.


steg 5

Mingel

Under minglet går jag all in på att fotografera era gäster i sitt esse. Jag fotograferar när de skrattar, dricker bubbel, minglar och möter nya personer. Under minglet brukar jag också fotografera dukningen och andra dekorationer i festlokalen.


steg 6

Middag

När det är dags för middag fotograferar jag inte riktigt lika mycket eftersom ingen gillar att se sig själv tuggande på bild, eller hur? Jag finns i närheten och kommer självklart och fotograferar när jag hör att det är tal eller något annat spexigt på gång. Jag fotograferar de som talar och såklart era reaktioner.


steg 7

Golden hour

Om ni vill så lånar jag gärna er en stund under middagen, när solen håller på att gå ner. Tidpunkten kallas för “golden hour”, då blir ljuset varmt och guldigt och det blir ofta magiska bilder. Dels på grund av ljuset, men allra mest på grund av er. Ni är gifta, ni är kära, ni har kanske druckit ett glas vin eller två och fått höra fina ord från de ni älskar. Ni är helt enkelt avslappnade och på ett alldeles strålande humör!

Ibland blir det inte någon vacker solnedgång utan istället ett annat typ av ljus som är lite blåare, “blue hour”, som också är jättefint att fotografera i. Så länge inte regnet vräker ner är det värt att gå ut en stund och bara andas, kramas och pussas och få fina bilder på köpet.


steg 8

Fest

Jag älskar när jag får stanna och fotografera er första dans, men det är också riktigt roligt att fotografera när det är mycket röj på dansgolvet. Dra igång en riktigt peppig låt direkt efter bröllopsvalsen så blir stämningen fantastisk och alla kommer dansa loss!

Wow, bra jobbat!

Har ni tagit er hela vägen ner så måste jag anta att ni gillar mina bilder och hur jag jobbar. Då är det bara att läsa vidare eller kanske skicka en förfrågan?