Att välja bröllopsfotograf – sex tips som hjälper dig att göra rätt val

Det där med att välja bröllopsfotograf, hur gör man egentligen?

Ska ni gifta er? Grattis! Har ni satt er vid datorn, öppnat webbläsaren och sökt på “Bröllopsfotograf”? Då vet ni vilken djungel av fantastiskt duktiga fotografer det finns därute. Och lika många fotografer som det finns, lika många olika stilar, priser och paket kan ni hitta. Det är svårt att välja bröllopsfotograf, jag vet. Här kommer några tips som förhoppningsvis kan göra ert beslut enklare.

 

att välja bröllopsfotograf

1. Fotografens stil

Vilken typ av fotostil tilltalar er mest? Dokumentärt, traditionellt eller konstnärligt? Ljusa eller mörka bilder? Titta på så många bilder som möjligt på fotografens hemsida för att få en känsla för fotografens stil. Var säkra på att ni älskar stilen er fotograf har, annars kommer ni inte bli nöjda med bilderna efteråt.

 

att välja bröllopsfotograf

2. Personkemi

Boka ett möte eller prata i telefon med fotografen innan in bokar. Hur tänker hen kring bilderna? Kan ni tänka er att ha den här personen närvarande på en av era största dagar? Kommer ni kunna slappna av? Det är otroligt viktigt att ni känner att ni klickar med och har förtroende för fotografen.

 

att välja bröllopsfotograf

3. Paketpriser

Att jämföra olika paket kan vara lite som att jämföra äpplen och päron. Vissa fotografer tar en fast fotograferingskostnad och sedan köper ni till de bildfiler ni är intresserade av, medan andra levererar alla bra bilder från bröllopet och det ingår i priset. Viktigt att tänka på är också att när två personer erbjuder en fotobok i ett paket måste ni faktiskt se själva fotoboken för att kunna jämföra. Omslag, papper och bläck kan göra stor skillnad på utseendet och livslängden för er bröllopsbok.

 

att välja bröllopsfotograf

4. Se en hel leverans

Fråga efter exempel på en riktig bildleverans från ett bröllop. Att bara visa de bästa bilderna från ett bröllop t.ex. på Instagram ger ingen verklighetstrogen bild av vad du kan förvänta dig av fotografen. Om ni får se några riktiga leveranser får ni en bättre bild av hur bilderna från ert bröllop kommer se ut.

 

att välja bröllopsfotograf

5. Priset

Försök att bortse från priset under dina första googlingar. Billigast är i princip aldrig bättre. Man behöver inte välja den dyraste fotografen heller, men fundera ett varv till över varför någon kan ta i princip inga pengar alls för att fotografera ert bröllop. Saker som erfarenhet, utrustning och backup är viktiga frågor att ta ställning till.

 

att välja bröllopsfotograf

6. När ska man boka?

Var ute i god tid. Under sommarmånaderna är det högsäsong för bröllopsfotografer och det finns ju bara ett visst antal lördagar att gifta sig på. De flesta fotografer bokas upp 6 månader – 1 år innan. Så när du väl har hittat din favoritfotograf, boka så fort som möjligt.


Det var mina tips, stort lycka till med att välja bröllopsfotograf till ert bröllop!


Vill ni se fler av mina bröllopsbilder? Kika gärna i portfolion eller kontakta mig!