Vanliga frågor

Var finns du och reser du för bröllop?

Jag utgår från Malmö och reser mer än gärna! Jag tar ut en milersättning med 45 kr/mil, eller biljettkostnad, när jag reser till bröllop utanför Skåne (inom Skåne ingår det). Även logi kan tillkomma men det pratar vi såklart om vid bokning.

Hur tidigt behöver man boka?

Har ni bestämt datum och plats är min rekommendation att boka fotograf direkt efter det, gärna ett år innan för att få exakt den ni vill ha. Självklart kan ni ha tur och att jag är ledig om ni hör av er en vecka innan också, men det finns bara ett begränsat antal lördagar på ett år, och det är ju omöjligt att vara på två ställen samtidigt.

Vilken stil har du?

Jag har en dokumentär stil på mina bröllopsbilder. Det betyder att jag försöker fånga verkligheten så som den är och ta autentiska bilder. Det är ögonblicken jag är ute efter. Det betyder också att jag inte styr er in i minsta detalj under porträttfotograferingen utan jag låter er vara er själva.

Jag gillar färg och mycket kontrast och även svartvita bilder. Söker ni pastell eller väldigt mörka bilder har ni kommit fel, jag ligger någonstans mittemellan.

Varför ska vi välja dig?

Det är viktigt att man träffar sin fotograf innan bröllopet och känner att man får en fin kontakt och verkligen kan tänka sig att ha den här personen med sig hela sin bröllopsdag.

Det är också viktigt att ni älskar stilen på bilderna, fotografen håller sig oftast till ett och samma uttryck och om ni inte älskar bilderna, är risken stor att ni inte blir nöjda efteråt.

Med det sagt, jag är en passionerad fotograf som älskar att fotografera bröllop. Och jag är jäkligt bra på det också!

Om inte paketen på din hemsida passar oss…?

Mejla mig och fråga så löser jag det! Är ni intresserade av färre timmar än i mitt minsta paket går det att boka under lågsäsong eller tätt inpå ert datum.

Det går inte att plocka bort boken från paketen för att få ett lägre pris. Fotoboken är en viktig del av den upplevelse jag erbjuder och jag vill säkra att era bilder inte blir bortglömda på en hårddisk någonstans. Dessutom är boken i högsta toppkvalitét! Ni kommer älska den!

Hur bokar och betalar vi?

Ni bokar genom att höra av er till mig. Är jag ledig så skriver vi ett avtal och ni betalar bokningsavgiften på 50%. När det är gjort är bokningen bekräftad och klar. Resten betalas innan slutleveransen, i samband med att jag skickar en sneak peak på era bröllopsbilder.

Träffas vi innan bröllopet?

Ja, oftast mer än en gång. Jag tycker om att träffa er och prata bröllop redan innan bokningen är genomförd (alternativt prata i telefon, beroende på var ni bor). För mig är det viktigt att ni känner er trygga med att ha mig med på ert bröllop.

Vi ses en gång till cirka en månad innan bröllopet för att gå igenom alla önskemål och körschemat.

Fota porträtt före eller efter vigseln?

Gifter ni er på sommaren spelar det egentligen ingen större roll, det beror på hur länge ni vill låta era gäster vänta. Om ni vill går det såklart bra att dela upp porträttfotograferingen och fota en stund både före och efter vigseln.
Jag rekommenderar dessutom alla mina brudpar att smita ut en stund från middagen, för att bli fotograferade i solnedgången. Då är ni avslappnade och ljuset är magiskt.

Gifter ni på hösten eller vintern kan det vara klokt att kolla upp vilken tid solen går ner och planera porträttfotograferingen efter det.

Vad gör vi om det regnar?

Det är jättevackert att fotografera porträtt när det regnar. Ljuset är mjukt och fint och om det bara regnar lite grann går det kanske ändå att vara utomhus och använda sig av fina paraplyer. Det är också bra att försöka hitta platser i närheten som skyddar lite mot regnet, till exempel en skog, eller ett hus med utskjutande tak. Inomhus funkar också såklart, då gärna i ett rum med stora fönster.

Mitt bästa tips är att ta med sig ett par regntåliga skor, till exempel stövlar eller gympadojjor. Bra skor gör att vi inte behöver begränsa oss och välja bort fina platser som kanske är lite leriga att ta sig till.

Om ni ska ha vigseln utomhus är det viktigt att ha en plan B som ni är nöjda med. Det gör att ni känner er mindre stressade dagarna innan bröllopet, och att ni inte behöver kolla väderappen en gång i minuten.

Jag tycker inte om att vara med på bild, hur gör vi då?

Jag gör mitt bästa för att ni ska slappna av och vänja er vid kameran. Jag kommer med små direktiv men poserar er inte. Jag vill hellre att ni ska röra er som vanligt, allt för att ni ska känna er bekväma och inte bli stela.

Redigerar du bilderna?

Alla bilder ni får är redigerade, jag justerar exponering, färger och kontrast. Redigeringen innefattar inte retusch. Det betyder att jag till exempel inte tar bort eller lägger till saker i bilden, eller utför annan avancerad retusch.

Vad är det som kostar?

Det ni främst betalar för är erfarenhet, kompetens och tid. Timmarna under bröllopsdagen är inte ens hälften av tiden som läggs ner på en bröllopsfotografering. Förutom allt förberedande arbete med svar på förfrågan, mejlkontakt, kontraktsskrivning, möten och förberedelser inför själva fotograferingen tillkommer också väldigt mycket efterarbete i form av urval, redigering och leverans av bilder och produkter. Det tar helt enkelt mycket mer tid än man tror.

Min kompis har en fin kamera, varför ska jag boka en bröllopsfotograf?

Det är personen som fotograferar som gör jobbet, inte kameran i sig. En bröllopsfotograf har erfarenhet och kompetens, vet var man ska stå för att få den bästa bilden och är alltid fokuserad på uppgiften.
Din kompis är både fotograf och gäst och kanske därför missar viktiga bilder när hen minglar och dricker prosecco till exempel. Dessutom, vill ni inte att kompisen/systern/släktingen ska få njuta, fira och uppleva bröllopet som gäst? Och ska hen inte få synas på några bilder?
En annan viktig sak att tänka på är vad som händer om något skulle gå sönder, till exempel minneskort, kamera eller hårddisk. Eller om ni inte blir nöjda med bilderna. Skulle det förstöra er relation, och är det i så fall värt den risken?

Vad händer om din kamera går sönder?

Jag jobbar alltid med minst två kameror och har därför en backup ifall den ena mot förmodan skulle braka ihop mitt under en bröllopsfotografering.

Vad händer om du blir sjuk?

Peppar peppar, men det har aldrig hänt. Om jag skulle bli så pass sjuk att det är omöjligt att genomföra fotograferingen har jag ett stort nätverk av fotografer att vända mig till. Jag försöker alltså hitta en likvärdig ersättare som genomför jobbet.

Hur lång leveranstid har du?

Beräknad leveranstid är cirka 8-12 veckor efter bröllopet. Bilderna levereras digitalt, högupplösta i JPG via ett onlinegalleri. 1-2 veckor efter bröllopet skickar jag en sneak peek till er med ungefär fem bilder.

I alla bröllopspaket ingår en handgjord fotobok tryckt på matt fineartpapper. När alla bilderna är levererade gör jag ett första utkast som ni får tycka till om. När ni är nöjda beställer jag boken.

Följ mig på instagram!

1 vecka sen
 • 60
 • 2
2 veckor sen
 • 42
 • 1
3 veckor sen
 • 37
 • 6
1 månad sen
 • 44
 • 3
1 månad sen
 • 46
 • 5
2 månader sen
 • 79
 • 5
Skriv och tryck enter