Bättre bröllopsbilder – tänk på ljuset

Bättre bröllopsbilder – tänk på det här för att underlätta för din bröllopsfotograf. (Hen kommer att älska dig!)

Bättre bröllopsbilder är väl alltid önskvärt! Som fotograf tänker jag ständigt på ljuset, hur hårt det är, hur det faller och var man skulle kunna ta den snyggaste bilden. Ni kan med några enkla knep göra förutsättningarna för bra bilder ännu bättre. När ni planerar ert bröllop, försök att tänka på ljuset under hela dagen, från förberedelser till dansgolv, och ta vara på chansen att planera för bättre bilder! Jag lovar att er bröllopsfotograf kommer älska er! 


 

Förberedelser

Håll förberedelserna i ett ljust rum, gärna med stora fönster. Var noga med att städa undan skräp och andra saker som inte ska ligga framme, annars kommer det synas i bilderna.

Låt gärna några av dina bästa vänner vara med under förberedelserna för att göra det mer personligt och avslappnat.

Fundera på att be makeupartist/frisör att komma ut till dig istället för att vara på salongen. Stora fönster med mycket dagsljus är ett bra ställe att bli sminkad på. Det blir mer personligt, ni sparar tid genom att vara på samma ställe och så får ni bättre bröllopsbilder.

 


Porträtt

När är det vackrast ljus?

Ljuset under sommaren är som allra vackrast under kvällen, det blir mjukare och får en varmare ton. Kan ni tänka er att gå iväg från festen i 15-30 minuter för att fånga det finaste ljuset kommer det vara värt det. Här kan man antingen fota under golden hour eller blue hour, alltså i solnedgången eller i det blåa ljuset precis i skymningen. Båda är vackra!

 

Sol eller skugga?

Om vi fotograferar mitt på dagen är ljuset hårt och vi kan inte fotografera i direkt solljus då man ofta får osmickrande skuggor under ögonen. Tänk därför på att välja en plats där det finns tillgång till skugga, kanske bakom en byggnad eller vid en skog. Motljus funkar också såklart, men flera alternativ skadar ju inte. Jag är bra på att improvisera och anpassar mig självklart efter ljuset vi har att jobba med för stunden.

 

Vad gör vi om det regnar?

När det regnar eller är molnigt blir ljuset väldigt mjukt och jämnt. Om det regnar mycket har jag fina paraplyer som går bra att låna, men det är såklart viktigt att ha en backup inomhus eller under tak om himlen öppnar sig totalt. En bra idé vid sämre väder är också att ta med regntåliga skor, till exempel gummistövlar eller gympaskor. Bra skor gör att vi inte blir begränsade till att fotografera på platser som är torra. Vi vill ju inte behöva stryka några av de finaste platserna om man för att ta sig dit måste gå på en lerig stig, eller hur?

Dessutom, slappna av och njut av de små stunder vi fotograferar porträtten, det är den enda gången på dagen ni kan släppa allt och ägna er åt varandra.
Och jag låter er pussas hur mycket ni vill.

 


Vigsel

Har ni ceremonin på annat ställe än i kyrkan så fundera på hur ljuset faller. Kommer ni ha solen i ögonen under vigseln? Kanske
 blir det jättevarmt både för er och gästerna att stå i solen? Finns 
det något fint ställe i skuggan ni kan vara på?
Var noggranna vid
 val av vigselplats och fundera på olika ställen och alternativ, både inom- och utomhus. Ha också alltid en backup-plan ifall det blir regn eller storm. Alternativet är att göra gästerna medvetna om att vigsel utomhus gäller vid alla typer av väder, även om det regnar, haglar, blåser och snöar vertikalt på samma gång. Kläder efter väder!

Läs gärna mitt blogginlägg med tips för borliga vigslar.

 

Bröllopsfotograf Söderhamn, Vigsel oscarsborg

Blogg bröllopsfotograf Sanna Dolck


Middag och fest

Än en gång, ljuset, ljuset, ljuset! Tänk på att även i festlokalen ha tillräckligt mycket ljus. Kanske ljusslingor eller många levande ljus kan bli mysigt? Desto mer ljus det finns i lokalen desto lättare är det för mig att fånga stämningen och känslan så som det faktiskt kändes. Är det för mörkt måste jag använda blixt och då får man inte riktigt samma känsla eftersom ljuset är konstgjort. På dansgolvet däremot, använder jag alltid blixt, förhoppningsvis i kombination med ert häftiga partyljus. En varning bara, jag avråder bestämt från att ställa upp flera lampor med färgat ljus som lyser upp hela festlokalen, t.ex. lila, blått eller rött. Den typen av ljus är svårt för kameran att läsa av och rent krasst så kommer många av bilderna (och alla era gästers ansikten) ha samma ljus och färg.

Ett annat tips för både festlokal och vigsel är att alltid dekorera mer än vad du har tänkt från början, det blir alltid bättre rent bildmässigt. Här gäller verkligen MORE IS MORE.

 

Bröllop Holmanäs gård Sanna Dolck Bröllopsfotograf Färöarna Torshamn

Sådär, det var mina tips! Har ni dem i åtanke när ni planerar ert bröllop kommer ni markant öka förutsättningarna för bättre bröllopsbilder. Lycka till!


Funderar ni på att boka bröllopsfotograf? Kolla på min portfolio eller kontakta mig!